Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи отново осъди 

...
Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи отново осъди 
Коментари Харесай

Османи отново осъди побоя срещу българин, но призова да спрат провокациите и от наша страна

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи още веднъж осъди  Христиан Пендиков, като прикани и за прекъсване на провокациите против всички етнически общности в РСМ, включително и против македонската такава от български политици.

Османи и българският външен министър Николай Милков посетиха Пендиков, който е секретар на българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид, във Военномедицинската академия в София, за лекуване.
 Министерство на външните работи привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид
Министерство на външните работи привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

Буяр Османи даде обещание подпомагане от страна на локалните управляващи по случая

" Още един път мощно съдя нападението против нашия съгражданин Христиан в Охрид, преди малко имахме опция да го забележим и да му пожелаем бързо възобновяване. (...) Северна Македония ще се погрижи да има нулева приемливост към насилието като отговор на какъвто и да проблем, а минимум на етическото общуване, което е нещо свято, което градим през последните 30 години в Република Северна Македония. Държавата ще се погрижи да се сътвори атмосфера на нулева приемливост към насилието ", увери македонският посланик номер едно.
 Месец арест за един от нападателите на секретаря на българския клуб в Охрид
Месец арест за един от нападателите на секретаря на българския клуб в Охрид

Продължават процесуалните дейности по отношение на другите двама свързани с побоя

Османи акцентира - следва да се прекъсне цикълът на " провокации и принуждение " от двете страни и да се приложи позитивният дневен ред, който двете държавни управления се стремят да наложат.

" Българската общественост ще е уважавана общественост в РСМ, ще има всички права, свободи и привилегии, както всяка една друга. Но желая и да отбележа, че и провокациите към другите общности... Първо, няма да позволим отказване на българската общественост в РСМ, както няма и да допуснем отказване на македонския народ. Затова бих предложил да спрат и тези провокации. Всяко идване в Република Северна Македония за отказване на македонския народ, би трябвало да се адресира съществено ", съобщи той.

В конкретика Османи засяга " визити на политици " от България в Скопие за провокация, без да загатва съответни имена. Последното посещаване на български политик край Вардар бе на ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов.
 Задържани са нападателите на Пендиков
Задържани са нападателите на Пендиков

Нашият съотечественик бе докаран за лекуване от Охрид

" Фокусът през днешния ден е върху насилието върху Христиан, което би трябвало да осъдим и към което би трябвало да имаме нулева приемливост. Но също по този начин провокации от политици, които идват в Република Северна Македония, измежду Скопие, и отхвърлят македонския народ, това също би трябвало да го отречем и да прекъснем този циничен цикъл. Надявам се това да бъде последното идване в Република Северна Македония на всеки, който ще наскърбява македонския народ или всяка друга общественост, както и ние няма да позволим да обиди българската общественост или да прояви принуждение към неин представител. Държавата ще подсигурява това ", отговори на въпрос на News.bg македонският вътрешен министър.

Скопие дава обещание и " нулева приемливост " към виновните за нападението против Пендиков. Единият от тях е арестуван и е под 30-дневен арест, а другите двама са оповестени за търсене.
 Демерджиев изиска среща с сътрудника си от РСМ след побоя в Охрид
Демерджиев изиска среща с сътрудника си от РСМ след побоя в Охрид

Християн Пендиков бе доведен за лекуване в България

Българската страна упорства виновните за побоя да понесат цялата суровост на закона.

" Тук съм, с цел да дам посланието, че обстановката не може да продължава по този метод. България твърдо упорства да бъдат осъдени причинителите на това и на други действия със строгостта на закона, тъй че да се завърши с тази атмосфера на безотговорност, която поражда ново и ново принуждение. Тук съм и с цел да кажа " не " на възраждането на тези черни обичаи, които се свързват исторически с Македония - на палежи, на стрелби, на принуждение над хора. Такива неща нямат изобщо място в Европа. България няма да отстъпи от отбраната на правата на нашата общественост. За страдание, нещата не вървят добре, има ескалация ", сподели на собствен ред министър Николай Милков .

Христиан Пендиков продължава да получава и все още закани по интернет, уточни той. " Грозни думи, не желая да ги изтъквам в този момент пред вас. "
 Прибираме си за лекуване у нас пребития в Охрид наш съотечественик Обновена
Прибираме си за лекуване у нас пребития в Охрид наш съотечественик

Румен Радев и Гълъб Донев излязоха с остри позиции за побоя
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР